Składniki:
1/2 pora (bardziej zielona część)
1 brokuł
ziemniaki - dowolna ilość, zależy jak gęsta ma być zupa, ja dałam ok.8
1l bulionu (warzywny lub drobiowy)
1 łyżka serka mascarpone
sól i pieprz do smaku
Pora i połowę brokuła rozdrobnić, dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut (aż warzywa zmiękną). Następnie dodać resztę brokuła i gotować przez kolejne 5 minut. Chodzi o to by brokuł trochę zmiękł, ale żeby nie stracił zielonej soczystej barwy. Na koniec dodać przyprawy, serek mascarpone, krótko zagotować, a na koniec zmiksować całość. Do zupy warto podać grzanki z parmezanem - ja użyłam chleba razowego i porządnie zapiekłam parmezan. Pycha :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz