

Składniki:
Murzynek (pomysł wziął się z tej strony):
2 ½ szklanki mąki
20 dag masła
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do mleka dodać masło, cukier i kakao, lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) i piec ok. 55 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) i piec ok. 55 minut w temperaturze 160-170 °C.
Biszkopt:
6 jaj
230g cukru
230g mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić pianę i odstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą. Upiec w nagrzanym piekarniku - 180 st. przez 30 min.
Masa kajmakowa do przełożenia ciast:
400g masy krówkowej (gotowej lub ugotowanej z mleka skondensowanego)
250g serka mascarpone
Składniki dokładnie wymieszać. Smarować przekrojone placki, które uprzednio należy nasączyć gorzką herbatą z cytryną (ok.0,5-0,75l na oba ciasta, choć murzynek jest wilgotny). Przed wyłożeniem masy posmarować placki kwaśnym dżemem (ja dałam rabarbarowy). Tak przygotowany tort udekorować według własnego pomysłu. Ja z racji tego, że tort był dla kochanego synka ozdobiłam go bitą śmietaną, kolorowymi wiórkami kokosowymi oraz kolorowymi ozdobami do tortu. I pozostaje tylko świeczki zdmuchnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz