sobota, 6 marca 2010

Chleb z otrębami pszennymi

Już od dawna nie było w naszym domu zapachu chleba, więc zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy.Czasami - dla odmiany i dla zdrowia - jadamy chleb własnych wypieków.Chciałabym, żeby chleb własnej roboty to było nasze codzienne pożywienie, ale niestety zbyt mało czasu na jest na zrealizowanie wszystkich postanowień.

Do wypieku potrzebowałam następujących składników:

40g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500 ml wody
500g mąki
80g otrębów pszennych
1/2 szklanki nasion oleistych (słonecznik, dynia, siemie lniane)

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić porządnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Następnie znów zagnieść, włożyć do foremki keksowej, wierzch posmarować białkiem i posypać nasionami (dodatkowo - oprócz tych dodanych do ciasta) i pozostawić na 15 minutdo wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość)Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 st.C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz