środa, 24 marca 2010

Szybka zupa marchewkowa

Ostatnio jakoś brak mi czasu na wykwintne gotowanie, więc gotuję nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu potrawy. I może kogoś to zaskoczy, ale czasem te najprostsze pomysły są najlepsze. Dziś zupa marchewkowa z boczkiem.

Składniki:
1 duża cebula
4 duże marchewki
8 ziemniaków
kawałek selera
pół korzenia pietruszki
ok.5 plastrów boczku
1l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podobnie boczek. Podsmażyć w rondelku na niewielkiej ilości oliwy. Całość zalać bulionem, dodać rozdrobnioną marchewkę - to już wedle uznania - może być w kostkę a może być starta na tarce. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Warzywa dodać do bulionu i gotować przez ok.20 minut. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą i podawać z natką pietruszki. Jak ktoś lubi może zabielić zupę śmietaną lub serkiem mascarpone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz