niedziela, 14 marca 2010

Gruszki w czekoladowym puddingu


W niedzielę - na zapowiedzianą wizytę gości - postanowiłam skorzystać z ekspresowej kuchni Nigelli Lawson. Przepis wyciągnęłam stąd. Do przygotowania potrzebowałam następujących

składników:


2 puszki gruszek w zalewie (mogą być 2 słoiki - jak ktoś ma takie skarby jesieni)
125g mąki
125g cukru pudru
25g kakao
150g miękkiego masła (plus masło do wysmarowania formy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
ekstrakt waniliowy (w przepisie Nigelli 2 łyżeczki - ja dodałam kilka kropli)

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do naczynia wyłożyłam gruszki. W malakserze wymieszałam wszystkie składniki na ciasto. Przygotowaną masą zalałam gruszki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Piekłam w temperaturze 200 st. Po 30 minutach wyłączyłam piekarnik, a ciasto pozostawiłam na 10 minut w cieple.
Tak przygotowany deser można podawać z polewą czekoladową, ale wierzcie mi, że i bez polewy jest super.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz