środa, 10 marca 2010

Zupa cebulowa z rozmarynem i oliwkami

Dziś zapraszam na pożywną zupę z cebuli.

Składniki:

3 białe cebule
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu (ja z racji braku świeżego użyłam suszonego)
czarne oliwki - ok.3 łyżek
opcjonalnie puszka białej fasoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1l bulionu
1/2 cytryny
1 łyżka sera mascarpone
sól, pieprz

Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Rozmaryn umyć i posiekać drobno. Cebulkę i czosnek podsmażyłam na patelni (na 2 łyżkach oliwy) przez ok 10 minut. Dodałam bulion i gotowałam całość na małym ogniu. W międzyczasie sparzyłam cytrynę i na drobnej tarce starłam skórkę z połowy. Oliwki pokroiłam w drobną kostkę (najlepsze byłyby świeże, ale takich w naszej okolicy nie ma). Do zupy domieszałam skórkę cytrynową, oliwki i mascarpone oraz dodatkowo białą fasolę z puszki (dla zagęszczenia). Chwilkę podgotowałam. No i gotowe. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz