
Ciągle doskonalę swój warsztat kulinarny. Próbuję różnych przepisów na ciasteczka i ostatnio wynalazłam takie oto ciasteczka ze Shrewsbury (przepis pochodzi z książki Kuchnia świata).
Składniki:125g masła
125g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dżem do przełożenia ciastek

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jako i esencję migdałową i dalej ucieraj. Dodaj suche składniki i wyrabiaj aż masa będzie gładka. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wykrawaj szklanką krążki. Pośrodku każdego krążka wykrawaj małe kółeczko. Przełóż na natłuszczoną blachę i piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. Kiedy ostygną przełóż dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz