niedziela, 14 marca 2010

Kruche ciasteczka z migdałem

Ostatnio postanowiłam upiec kruche ciasteczka. Bardzo dawno nie gościły u nas takie łakocie. A do gorącej herbaty - przekąska jak znalazł. No i pomocnika znalazłam w osobie naszego Starszaka. Dzielnie wałkował ciasto i wykrawał ciasteczka. :)


Składniki:

30dag mąki krupczatki
3/5 kostki masła (15 dag)
10dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
10dag migdałów sparzonych wrzątkiem i obranych z łupinek
gruby cukier kryształ

Do malaksera wkładamy dokładnie odmierzone składnikii wyrabiamy na średnich obrotach. Ciasto ma być gładkie i jednolite. Gotowe ciasto formujemy w zgrabny wałek, zawijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Dobrze wychłodzone ciasto kroimy otrym nożem na 0,5 cm krążki. Ja ciasto podzieliłam na 2 części. Jedną pokroiłam zgodnie z przepisem, a drugą rozwałkowałam i wykroiłam foremkami różnego kształtu ciasteczka. Tak przygotowane ciastka obtoczyłam grubym cukrem i w środek wetknęłam migdał.

Ciastka piekły się w nagrznym piekarniku przez 15-18 minut w temperaturze 200 st. Zrumienione ciasteczka wykładamy na talerz i zajadamy do woli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz