Składniki:
300g soczewicy zielonej (może być mniej - zależy jak gęstą zupę chcemy otrzymać)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnkubiała część pora
3-4 marchewki
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
liść laurowy, ziele angielskie
Soczewicę namoczyć na ok. 3-4 godz. przed gotowaniem (niektórzy preferują pozostawienie namoczonej soczewicy na noc). W garnku na ok. 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, czosnek i pora, po chwili dodać 2 pokrojone w kostkę marchewki. Poddusić ok. 1 min. Całość zalać 2l wody i ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. po ugotowaniu warzywa odcedzić, a w powstałym wywarze ugotować soczewicę z pozostałą marchewką skrojoną w kostkę.
W czasie gdy soczewica się gotuje, ugotowane warzywa należy zmiksować, dodając pomidory z puszki oraz sól, pieprz, pieprz cayenne. Całość dodać do ugotowanej soczewicy i jeszcze chwilę poddusić. Ja swoją zupę doprawiłam jeszcze łyżeczką koncentratu pomidorowego, bo moim zdaniem za mało kwaśna była. Ale smak to kwestia gustu, więc przyprawianie pozostawiam gotującemu.
A to efekt końcowy pichcenia:
W czasie gdy soczewica się gotuje, ugotowane warzywa należy zmiksować, dodając pomidory z puszki oraz sól, pieprz, pieprz cayenne. Całość dodać do ugotowanej soczewicy i jeszcze chwilę poddusić. Ja swoją zupę doprawiłam jeszcze łyżeczką koncentratu pomidorowego, bo moim zdaniem za mało kwaśna była. Ale smak to kwestia gustu, więc przyprawianie pozostawiam gotującemu.
A to efekt końcowy pichcenia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz