poniedziałek, 22 lutego 2010

Zupa cebulowa z rakiją

Dziś pokusiłam się o zrobienie inspirowanej Chorwacją zupy cebulowej z rakiją. Smak wyszedł dość intensywny i całkiem słodki, co nie każdemu przypadnie do gustu. Jak dla mnie - to trochę nie mój smak, ale wyszło ciekawe doświadczenie dla kubków smakowych. A że zostało mi trochę rakiji z siostrzanej wycieczki - postanowiłam wykorzystać przepis z wspominanej już przeze mnie książki Smak podróży.

Składniki:

4 cebule
2 ząbki czosnku
5 kromek bagietki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
2 szklanki bulionu
1 szklanka wytrawnego wina
tymianek
rozmaryn
4 łyżki rakiji
sól i pieprz do smaku

W garnku rozgrzać masło, na którym podsmażyć należy cukier. Następnie poddusiłam pokrojoną w półtalarki (bardzo cienkie) cebulę z ziołami. Gdy już się zeszkliła, dodałam bulion i wino i pozostawiłam do "odparowania" (ma zostać ok. 1 litra wywaru). W międzyczasie upiekłam grzanki, które natarłam czosnkiem. Pokroiłam je w kosteczkę. Gdy zupa ugotowała się wlałam ją do grzanek, dodałam rakiję, podawałam z posiekaną natką pietruszki. Wyszło całkiem smacznie, tylko tak jak pisałam - dość słodko jak na zupę z cebuli. :) Ale początkujący ze mnie kucharz i dopiero zaczynam bawić się smakami. 
Po przejrzeniu kilku blogów kulinarnych doszłam do wniosku, że jeszcze sporo muszę się nauczyć, żeby osiągać takie rezultaty, jak inne bloggerki. Ale po to właśnie jest ten blog.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz