
Składniki:
Ciasto:
30g drożdży
300 ml ciepłej wody
300g białej mąki
1 łyżeczka soli
Drożdże rozmieszać z połową wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdże i pozostałą wodę. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta utworzyć kulę, spłaszczyć i rozwałkować na płaski placek do pizzy (na stole posypanym mąką). Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykrytej ściereczką. Ciasto powinno zdwoić swoją objętość.
Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 3 części (można podzielić na więcej w zależności ile placków i jakiej wielkości chce się upiec).

Nadzienie:
0,5 kg mięsa mielonego
4 średnie cebule
1 papryka czerwona
3 pomidory
zielone oliwki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
starkowany ser żółty
sól, pieprz, chili, ewentualnie inne przyprawy – to już kwestia smaku
Mięso podsmażyć na patelni, dodając stopniowo pokrojoną cebulę, czosnek, pomidory, oliwki, paprykę, przyprawy. Wszystko poddusić i przyprawić do smaku (tu już zupełna dowolność). Po lekkim ostudzeniu dodać starkowany ser.
Z podzielonego ciasta uformować 3 okrągłe placki na pizzę. Nadzienie wyłożyć na połowie ciasta, pozostawiając 2 cm brzeg. Placek złożyć na pół i zlepić jego końce. Calzone posmarować na wierzchu oliwą. Piec w temperaturze 230 st. przez 20-25 minut. A potem to już tylko palce lizać...

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz