To ciasto doczekało się w końcu na swoją publikację. Upiekłam je już jakiś czas temu, już dawno zapomniałam że było. Na szczęście zachomikowałam zdjęcia w niepublikowanych postach. I oto jest.
Robi się je bardzo szybko, a smak to idealne połączenie słodkiego ciasta z cierpkością jabłek. A jabłka u nas w domu lubią akurat wszyscy.
Składniki:
125g masła
100g cukru
starta skórka z 1 cytryny (uprzednio sparzonej)
2 jajka
szczypta soli
90ml mleka
130g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka ( u mnie gloster)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki konfitury morelowej
Masło utarłam z cukrem i skórką cytrynową na gładki krem. Potem dodawałam po jednym jajku, następnie sól i mąkę na przemian z mlekiem. Dodałam proszek do pieczenia . Przełożyłam ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tortownicy. Jabłka obrałam, przekroiłam na połówki i usunęłam gniazda nasienne. część wypukłą ponacinałam nożem w kratkę i skropiłam sokiem z cytryny. Jabłka ułożyłam w cieście i wstawiłam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Upieczone ciasto posmarowałam przetarta przez sitko konfiturą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz