piątek, 1 kwietnia 2011

Ciasto czekoladowo-serowe

W lodówce znalazłam kostkę twarogu. A że nie wiedziałam na co ją przeznaczyć, zasiadłam przed komputerem i wyklikałam przepis. Nic w nim nie ulepszałam, bo najzwyczajniej nie było czego ulepszyć. Przepis pochodzi stąd. 
Przepis mało skomplikowany, łatwy do wykonania i co najważniejsze - przepyszne ciasto. A że u nas łasuchów nie brakuje, więc czekoladowa słodkość została pochłonięta bardzo szybko.

Składniki:
Masa serowa
250 g twarogu (3-krotnie mielonego)
60 g cukru
1 jajo

Ciasto
180 g masła
150 g cukru
3 łyżki kakao
3 jaja
120 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
Masa serowa: Ser ubić mikserem z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, dobrze zmiksować.
Ciasto: Na białą puszystą masę ubić masło z cukrem. Wbijać, ciągle mieszając, pojedynczo jaja. Przesiać wszystkie suche składniki i wmieszać do maślanej masy. Połowę czekoladowej masy wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na nią część serową i znowu czekoladową. Wszystkie warstwy wymieszać (zrobić "zawijasy") delikatnie drewnianym patyczkiem lub ostrzem noża, aby w cieście powstał biało-czarny wzór. Wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz