czwartek, 10 lutego 2011

Domowa pizza broccoli

 Po lodówce smętnie przechadzał się brokuł.A i szynce zbyt wesoło nie było... Napisałabym bajkę, ale marny ze mnie pisarz. Ale za kucharzenie wytrwale się biorę. I to że postów od dłuższego czasu tu nie było nie znaczy że nie pojawiały się nowości na naszym stole.
A ostatnio zagościła u nas dawno nie widziana pizza. I to jeszcze w najbardziej ulubionym wydaniu, bo z brokułami. 
Ciasto do wyrobienia standardowe, ale dla tych co nie pamiętają podaję ilość składników na średniej wielkości ciasto:

Składniki:
Ciasto
80g wody
1 łyżka oliwy z oliwek
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli lub trochę mniej

Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na cienki placek, ułożyć na blasze. Piekarnik nagrzać do 250 st.

Sos
3 łyżki keczupu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano

Wszystkie składniki połączyć. Posmarować placek drożdżowy.
A na wierzch układać dowolne składniki w dowolnej ilości - to już kwestia preferencji smakowych. U nas była cebula x2, szynka - 20 dag drobnej kostki, 3/4 główki brokuła ugotowanego na parze, duuużo żółtego sera i oliwki nadziewane cebulką. Całość piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.

1 komentarz:

  1. hey... przylatuje na pizza nastepnym razem :) kiedy ty masz czas modzic tak w kuchni...?! x

    OdpowiedzUsuń