niedziela, 13 lutego 2011

Cynamonowe drożdżówki

Przepis na drożdżówki z cynamonem wpadł mi w oko na tej stronie. I nie czekając zbyt długo wzięłam się za jego realizację. Poddałam go lekkiej modyfikacji, zastosowałam trochę inne proporcje i ilości składników na ciasto, a część drożdżówek wzbogaciłam kandyzowanymi pomarańczami. Zapach jaki roztaczał się przy pieczeniu tych słodkości był wręcz obłędny, a bułeczki wyszły przepyszne, bo nawet mój Mąż, który nie jest fanem ciast, pochłonął 3 drożdżówki.

Składniki:
Ciasto:
70 g drożdzy
300 ml mleka
120g cukru
600g mąki
1jajko
1 żółtko
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
białko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek

Nadzienie:
50 g stopionego masła
125g cukru pudru
1 opakowanie mielonego cynamonu
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka, wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie dodać szczyptę soli, żółtko, jajko, sól i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie roztopić 50g masła i odstawić do wystudzenia, a cukier puder połączyć z cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 2 części, rozwałkować je na prostokąty o wymiarach 30 x 50 cm. Ciasto posmarować wystudzonym masłem, posypać cukrem i cynamonem, na końcu równomiernie rozsypać kandyzowane pomarańcze. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Posmarować "miksturą" z  białka i odrobiny mleka. Kroić na równe kawałki (ok 5 cm). W każdej bułeczce tępą stroną noża zrobić zagłębienie. Część bułeczek posypałam skórką pomarańczową. Bułeczki odstawiłam na jakieś 15 minut do wyrośnięcia.  Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez jakieś 30 minut. A potem to już była uczta dla podniebienia. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz