niedziela, 25 kwietnia 2010

Różowa sałatka śledziowa

Z racji tego, że czasem udaje nam się przestrzegać zasady „w piątki bez mięsa” to tym razem zagościła na naszym stole sałatka ze śledziem. A to z tego tytułu, że śledź w oleju zwyczajnie nam się przejadł.
Składniki:

1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy
4 ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę buraczki (mogą być starkowane)
1 małe kwaskowate jabłko
200g filetów z matiasów (2 podwójne)
2 ogórki konserwowe
200g kwaśnej śmietany
łyżeczka majonezu
sól, świeżo mielony czarny pieprz


Gorczycę wymieszać z 1 łyżeczką ciepłej wody i odstawić na 10 minut do spęcznienia. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę po usunięciu gniazd nasiennych. Matiasa i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać gorczycę z kwaśną śmietaną. Sos posolić, popieprzyć i domieszać do sałatki. Całość wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz