niedziela, 9 maja 2010

"Puchatkowe" ciasto

Przepis na te wyjątkowo puszyste i wilgotne ciasto podarowała mi moja mama. Nie wiem skąd pochodzi przepis źródłowy, ale ten "maminy" jest w 100% sprawdzony.
Składniki:
3/4 szkl.cukru
5 jajek
3/4 szkl. oleju
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3/4 szkl. kakao rozpuszczalnego Puchatek
1 opakowanie płatków migdałowych ( moja mała modyfikacja)
Wszystkie składniki wymieszać i upiec ciasto w temperaturze 180 st. przez 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, nakłuć widelcem i nasączyć kawą rozpuszczalną (zaparzyć 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1/2 szklanki wody).
W rondelku rozpuścić gorzką czekoladę dodając 200ml 30% śmietanki kremówki i zagotować. Tak przygotowaną polewą zalać ciasto. Można udekorować płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz