czwartek, 10 czerwca 2010

Zupa paprykowa

Już jakiś czas temu chodziła mi po głowie taka zupa. Kiedyś zdarzyło mi się jeść przepyszną zupę paprykową. Przepis znalazł się sam - w końcu żadna to filozofia ugotować zupę.

Składniki:
2 czerwone papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
8-10 ziemniaków (ja lubię jak jest ich dużo)
2 marchewki
3 średnie pomidory sparzone i obrane ze skórki
świeży zielony groszek (ja miałam jeszcze zamrożony w zeszłym roku)
1l bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, curry, kurkuma


Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno w kostkę, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na oliwie. Po chwili dodać paprykę i jeszcze chwilę poddusić. Gdy warzywa zmiękną (po ok. 3 min.) całość zalać bulionem. Do wywaru dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować ok. 10 minut, następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), groszek i przyprawy i jeszcze przez chwilę gotować. Zupę można podawać zabielaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz